На смеру техничар дизајна производа од коже ученици се превасходно баве модним дизајном специјализованим за обликовање коже. У оквиру овог гпрофила ученици проучавају дизајн, моделовање и израду одевних предмета, обуће и галантерије (такозваног „аксесоара“) од коже и њој сличних материјала.

Посебна пажња се посвећује уметничкој групи предмета.Овде се учи  теорија и историја  дизајна, израда модних скица и илустрација, цртање, сликање и друге вештине незаобилазне у процесу модног дизајна.

Часови цртања и сликања одржавају се школском атељеу, а часови дизајна у кабинету са приступом интернету.

Након завршетка првог разреда, ученици почињу да похађају и часове практичне наставе, где уче како да своје уметничке  креације, које су осмислили и приказали као лепе дизајнерске скице, претворе у складне и носиве финалне производе. Ту откривају разлику између разиграности маште, сликарског умећа, и изводљивости својих замисли у пракси. Учећи вештине констуисања и моделовања будућих одевних предмета (трансформисање модних скица у кројне слике)  упознају и својства материјала (а у овом случају то је кожа) који желе уметнички да обликују.  На крају четвртог разреда ученици су довољно вешти да својим матурским радом обједине цео процес – од своје првобитне идеје, преко складних, ликовно вешто обликованих модних скица, до једног лепог комада одеће, оригиналних ципела, ташне...

 

(Веома често ученици добијају прилику да присуствују манифестацијама или учествују у едукативним радионицама које приређује  Факултет примењених уметности,  где се упознају и са другим аспектима дизајна и уметничког стварања у подручју примењених уметности.  )

 

Дугогодишња пракса Техничке школе за дизајн коже је да уметничка остварења својих ђака приказује на изложбама и модним ревијама. Многа од њих објављена су на интернет страници Млади модни дизајнери, на Фејсбуку: http://www.facebook.com/pages/Mladi-Modni-Dizajneri/203673262978560?ref=stream 

 

НАСТАВНИ ПЛАН - ТЕХНИЧАР ДИЗАЈНА ПРОИЗВОДА ОД КОЖЕ  

 
Матурски рад ученице Катарине Марковић (2013/2014. школска година)
 
 
 
 
 
 

 

 

 


 
 

 

 

Блогови и веб странице